jamiesitalianheader.jpg

Nieuwe Jamie's Italian

Na Rotterdam en Den Haag krijgt ook Tilburg een Jamie's Italian, een Italiaans restaurant van de bekende Britse tv-kok Jamie Oliver. De zaak opent volgend jaar de deuren aan het Pieter Vreedeplein. 

Jamie Oliver (42) begon als chef-kok en programmamaker en schreef een flink aantal succesvolle kookboeken. Ook ontwikkelde hij vier restaurantformules. De bekendste is Jamie's Italian. Er zit een 'Italian' in Rotterdam en Den Haag. 

Meerdere formules

De Britse kok heeft meerdere horecapijlen op zijn boog. Zo is er Fifteen, waar jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt 'een kans krijgen om iets van hun leven te maken' en Jamie Oliver's Diner, waar nacho’s, chicken wings, dry aged steaks en shakes op het menu staan. Of neem Barceboa, dat is een steakhouse en barbecuerestaurant.  

De bekendste is Jamie’s Italian. De eerste vestiging opende in 2008 de deuren in Oxford, inmiddels telt het Verenigd Koninkrijk tientallen filialen. Twee jaar geleden werd de eerste Nederlandse vestiging in Rotterdam (Markthal) geopend, sinds dit jaar is er ook een in Den Haag te vinden.  

Grote spelers

De verbouwing van het pand aan het Pieter Vreedeplein duurt tot januari. Er wordt onder meer een afzuiginstallatie aangebracht. Begin volgend jaar wordt de vestiging ingericht. 

,,We zijn er erg blij mee", zegt Henk Sluiter van Adhoc horecamakelaars. Het pand stond al een geruime tijd leeg, er was een tijdje een pop up-winkel gevestigd. ,,Een betere invulling kun je je niet wensen."

Met Oliver sleept Tilburg wéér een grote speler binnen. Eerder kozen de Thrill Grill en Bram Ladage - respectievelijk Amsterdam en Rotterdam - er ook voor om hun eerste vestigingen beneden de rivieren in Tilburg te openen. Bron: www.bd.nl

Het pand aan het Pieter Vreedeplein.

Benieuwd naar het andere restaurant van Jamie?

Restaurant Fifteen

etenisomopteetenheader.jpg

Eten is om op te eten!

Wist je dat van de 450 kilo voedsel die elke Nederlander jaarlijks koopt, zo'n negen procent ongebruikt in de vuilnisbak verdwijnt? Dat is zonde want daarmee gooien we geld en energie weg. Voordat een maaltijd bij jou op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als je een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Jaarlijks verdwijnt ruim 40 kilo eetbaar voedsel per persoon in de afvalbak. In kilo's is dit evenveel als zo'n 65 warme maaltijden. Dit kost elke Nederlander bijna 150 euro per jaar! Weggooien is zonde, want eten is om op te eten. 

Daarom zijn Milieu Centraal en het Voedingscentrum de campagne Eten is om op te Eten begonnen. De campagne heeft als doel consumenten inzicht te geven in hoeveel voedsel we jaarlijks verspillen, wat onze eigen rol hierin is en hoe we dit kunnen verbeteren. Op de website kun je lezen hoe je zelf zuiniger met eten om kunt gaan. Doe bijvoorbeeld de weggooitest, download de Slim Koken App en lees koop-, kook- en bewaartips. Ook vind je hier heerlijke gezonde recepten op maat en tips om creatief te koken met restjes.

3 tips op een rij:

Slimmer kopen

Zorg dat je niet te veel eten koopt, dan is de kans kleiner dat je eten moet weggooien. Plan daarom je maaltijden zorgvuldig. Maak bijvoorbeeld van tevoren een boodschappenlijstje, zodat je thuiskomt met de juiste hoeveelheden.

Slimmer koken

Hou bij het koken rekening met grote en kleine eters, bijvoorbeeld door afgepaste porties groente of vlees te maken. Twijfel je of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat je kunt bewaren en hergebruiken.

Slimmer bewaren

Verpak maaltijdrestjes goed, je kunt ze in de koelkast twee tot drie dagen bewaren. Sluit aangebroken verpakkingen goed af of gebruik een bewaarbakje, zo kan er geen lucht bij en bederft het minder snel.

voedselfilosofie.jpg

Mijn voedsel filosofie

Mijn filosofie ten aanzien van voedsel en gezond eten draait om uitgebalanceerd en verstandig genieten. Eten is een van de leukste dingen die er is, maar we zijn helaas op het punt beland waar we het tot onze vijand maken, en tot iets waar we bang voor zijn. Ik geloof echter dat zolang je goede ingrediënten gebruikt voor pastaschotels, salades, stoofschotels, hamburgers, gegrilde groentes, fruitsalades of zelfs waanzinnige taarten te maken, ze allemaal een plek in een gezond dieet kunnen hebben. We moeten gewoon ons gezonde verstand terugvinden: als af en toe lekker op de bank wilt kruipen met een bak macaroni met kaas is dat prima, maar hou het wel beschaafd en neem er een gezonde salade bij... en werk als toetje dan ook geen halve chocoladetaart naar binnen!

Kunnen koken betekent dat je allerlei verse seizoeningrediënten tot een lekkere maaltijd kunt verwerken op het moment dat ze rijp, op hun best en, niet te vergeten, goedkoop zijn! Op deze manier koken is niet alleen goedkoper dan met voorbewerkte producten, maar ook veel gezonder, en doordat je met diverse ingrediënten werkt vind je vanzelf een goede balans. De ene dag heb je zin in iets lichts en fris, terwijl je op een andere dag meer trek hebt in een warm en stevig maal. En als je perse een tussendoortje wilt, probeer dan iets gezonds in plaats van de gebruikelijke chocolaatjes of chips. Belangrijkste is dat we gaan beseffen dat snacks een uitzondering horen te zijn en geen dagelijkse gewoonte. Als ik het heb over 'gezonde' eetgewoontes en gezond eten, dan heb ik het dus over een gevoel voor balans: veel goede ingrediënten, veel afwisseling, met af en toe een flinke uitspatting.

kokenophoutheader.jpg

Koken op hout

Hoewel wij het in Nederland nog niet zo goed kennen, is koken op cederhout een oude traditie. Indianen gebruikten planken van cederhout eewenlang om gerechten op te bereiden. Emilie van der Woerd raakte tijdens haar reis door Amerika geënspireerd door deze manier van koken. Terug in Nederland begon ze duurzaam hout uit Canada te importeren. Inmiddels verkoopt Emilie haar stoere, ambachtelijke CedarWood OvenPlanken door ons hele land. Met liefde gemaakt, en dat proef je!

De CedarWood OvenPlanken geven een heerlijke geur en verrijken je gerechten met een unieke houtsmaak. Een mooie moot zalm, een eendenborst, of gevulde portobello's. Door ze met plank en al in de oven te plaatsen worden ze allemaal even smaakvol. De CedarWood OvenPlanken zijn met de hand gemaakt en hebben een handig geultje om eventueel lekvocht op te vangen. Ook zijn de rustieke planken erg geschikt om gerechten op te serveren, direct uit de oven. Helemaal a la Jamie!

Pruimen met bacon & walnoot

Wat?

  •  1 CedarWood OvenPlank
  •  8 pruimen
  •  8 halve walnoten
  •  8 plakjes bacon
  •  honing

Hoe?

Leg de CedarWood OvenPlank 1 uur in water. Snijd de pruimen doormidden en verwijder de pit. Wikkel een reepje bacon om de gehalveerde pruimen en leg ze op de ovenplank. Versier met een halve walnoot. Besprenkel het geheel met honing. Zet de plank met de pruimenhapjes 10 minuten in de oven op 200C.